Er øjenvippeserum farligt?

Langt de fleste kvinder drømmer om fyldige og lange øjenvipper, og der er de senere år kommet mange kosmetiske produkter på markedet, som kan give netop denne effekt. Måske har du hørt at vippeserum kan indeholde omdiskuterede stoffer, der faktisk kan gøre brugen af vippeserum farligt.

Og ja, vippeserum der indeholder det omdiskuterede stof prostaglandin, kan have alvorlige bivirkninger for nogle, og det er en god ide at læse med her, så du ved hvad du har med at gøre.

Hvad er vippeserum?

Vippeserum er et produkt du kan købe i det fleste butikker der sælger kosmetik. 

Serummet påføres på kanten af vipperne som en daglig rutine, hvorefter det trænger ind i hårsækkene og stimulerer hårvæksten. 

Den fulde effekt ses ofte i løbet af nogle uger, eller måneder hvor man oplever at vipperne er blevet kraftigere, og at man har fået længere øjenvipper. 

Hvordan virker øjenvippeserum?

De fleste øjenvippeserum med garanteret effekt, som f eks m2 beauté der giver op til 2 mm længere vipper, indeholder Prostaglandiner. 

Prostaglandiner er det aktive stof i serum til både øjenbryn og vipper. 

Stofferne trænger ned i hårsækken og stimulerer håret til at gro så du kan opnå den ønskede effekt. 

Samtidig er indholdet af prostaglandiner, det der gør øjenvippeserum som m2 beauté til et temmelig omdiskuteret produkt, og i nogle lande allerede er blevet forbudt.

Hvad er det aktive stof prostaglandin?

Prostaglandiner er såkaldte signalstoffer der har egenskaber der minder om hormoner.  

Det er prostaglandiner og prostaglandin lignende stoffer der skaber en øget vækst og får vipperne til at gro, men som samtidig kan være farligt. 

Der findes forskellige prostaglandiner, og de findes også naturligt i kroppen, hvor de påvirker andre celler til at reagere på forskellig vis.

Prostaglandin er et lægemiddel der under varianten Bimatoprost, blandt andet bruges i øjendråber til behandling af grøn stær. Andre prostaglandin typer bruges i lægemidler til at fremprovokere medicinsk abort, og til at starte en fødsel.

Manglende test af kosmetiske produkter

På grund af indholdet af prostaglandiner diskuteres det på EU plan, hvorvidt vippeserum skal klassificeres som et kosmetisk produkt, eller et egentligt lægemiddel.

Der er meget forskellig lovgivning på området, alt efter hvilken klassificering produktet har. Produkter til kosmetisk brug, skal ikke per lovkrav, gennemgå de samme test, eller leve op til de samme krav som der stilles til et lægemiddel.

Man kender som forbruger altså ikke til konsekvenserne ved at bruge et produkt der indeholder stoffer, der normalt bruges medicinsk. Det er derimod kendt, at medicin der indeholder prostaglandiner kan have uønskede bivirkninger. 

Der er faldet forbud mod at benytte Bimatoprost i kosmetiske produkter, hvorfor du i Danmark, ikke kan finde en øjenvippeserum indeholdende denne eksakte type prostaglandiner.

Hvilke bivirkninger har vippeserum der indeholder prostaglandiner?

Det er altså endnu ikke dokumenteret hvorvidt vippeserum indeholdende prostaglandiner har bivirkninger. 

Man ved derimod at ved brugen af dråber til dine øjne, der indeholder dette vækst-hormon, kan betyde øjenirritation, hævelser i øjenregionen, hængende øjenlåg samt varig pigmentændring i selve øjet. Desuden er der også noget der tyder på at de lange vipper man har opnået ved brugen af serummet, vil blive inaktive og falde ud når man ophører med at bruge produktet igen. 

Er vippeserum farligt for gravide?

Prostaglandiner findes som nævnt som aktivt stof i en række af forskellige typer medicin. Bimatropost bruges i øjendråber til behandling af øjensygdommen grøn stær, mens prostaglandintyperne E og F bruges i medicin til at fremprovokere abort, og til at sætte en fødsel igang. Prostaglandiner sætter gang i livmoderens kontraktioner og udvider blodkarrene.

Det er stærkt anbefalet at du undgår produkter indeholdende prostaglandiner under din graviditet, samt hvis du prøver at blive gravid eller ammer dit barn.  

Samspil med lægeordineret medicin kan give reaktioner

Idet øjenvippeserum indeholder prostaglandin, kan der opstå konflikter hvis det går i samspil med andre medicinske produkter. 

Eksperter peger på problematikken i af patienter der f eks behandles for grøn stær med et andet produkt, ikke må krydse det med produkter indeholdende prostaglandiner, da der blandt andet kan opstå forhøjet tryk i øjet.

Det kan være uoverskueligt som forbruger at gennemskue hvilke lægemidler der kan gå i samspil med hinanden og det kan derfor have alvorlige konsekvenser når kosmetik indeholder lægemidler, der er beregnet til medicinske produkter, og som kan give uønskede bivirkninger.

Prostaglandiner kan være skjult i dine produkter

Selvom kosmetik ikke ligger under de samme skrappe lovkrav som lægemidler, er der dog i Danmark alligevel krav til at indholdet skal være påtrykt produktet og være fyldestgørende. Hvis du køber din makeup i udlandet kan indholdslisten være mangelfuld.

Da prostaglandiner findes i mange forskellige udgaver er det dog stadig svært at gennemskue hvornår der er tale om produkter med prostaglandin eller ej, da de dækker sig ind under forskellige navne. 

De mest gængse navne du kan finde på kosmetik indeholdende prostaglandin er:

  • Norbimatoprost 
  • Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamid
  • Isopropyl cloprostenate
  • Trifluoromethyl dechloro Ethylprostenolamid

Denne liste er kun et udsnit af de mest gængse prostaglandiner der findes i kosmetiske produkter.

Findes der en øjenvippeserum der ikke er farlig?

Selvom de fleste kvinder gerne vil have længere vipper og kraftigere bryn er det de færreste der vil have det for enhver pris. 

Hvis du allerede har prøvet øjenvippe serum, og har oplevet en bivirkning såsom irritation i øjenregionen, skal du stoppe med at bruge produktet. Hvis du er gravid eller ammer skal du også stoppe med at bruge øjenvippeserum hvis det indeholder prostaglandin.

Heldigvis findes der flere produkter på markedet som måske ikke kan love den samme effekt, eller dramatiske forandring som produkter med prostaglandin gør, men som alligevel har en effekt på dine øjenvipper. Og så er omkostningerne mindre. 

Her får du et overblik over de to mest almindelige ingredienser du finder i øjenvippeserum hvor producenten har undladt brugen af prostaglandiner.

Peptider i øjenvippeserum

Øjenvippeserum der indeholder Myristoyl Pentapeptide-17 er vældig populære og findes enten som det aktive stof alene, eller i samspil med prostaglandin. Du skal derfor stadig være opmærksom når du tjekker ingredienslisten. Peptider aminosyrer der også findes naturligt i kroppen, og som fungerer som byggesten der genopretter de eksisterende celler, og bidrager til elasticitet og styrke.

Virker det?

Der findes ikke dokumenterede studier af serum der indeholder peptider, men mange brugere melder om flottere vipper efter brugen af produkter med peptider i.

Producenterne bag øjenvippeserum indeholdende peptider, melder selv om at vippernes længde øges med 25 %. Hvorvidt effekten reelt er mindre, er sandsynlig, men sikkert er det at du undgår en masse uønskede bivirkninger.

Arginine i øjenvippeserum

Arginine har længe været kendt som det stof der har størst effekt når man ønsker at få håret til at vokse, og er derfor det aktive stof du finder i størstedelen af produkter beregnet til folk med sparsom hårpragt. Af samme grund er man begyndt at se flere øjenvippeserum på markedet der indeholder Arginine, i håb om at det har samme effekt på vipperne.

Virker det?

Om Arginine har den samme virkning på øjenvipper og bryn som på hårvæksten på hovedet, er desværre endnu ikke dokumenteret. Det forhindrer dog ikke kosmetik industrien i at benytte netop Arginine i samspil med planteekstrakter i serum til vipper og bryn, og mange brugere fortæller at de har fået lange øjenvipper efter at have brugt øjenvippeserum med arginine.

Om øjenvippeserum er farligt eller ej, er svært at give et veldokumenteret og entydigt svar på. Hvis du er gravid, ammende eller i medicinsk behandling, anbefales det at du undgår produkter der indeholder prostaglandiner og andre hormonlignende stoffer.