Må jeg bruge vippeserum når jeg er gravid eller ammer?

betyder blandt andet at der nu er en del madvarer, produkter og vaner du skal undgå i en rum tid. Men hvad er det nu med vippeserum? Må man fortsætte med at bruge det mens man er gravid og ammende? Svaret er nej – og dog. 

Du skal undgå den type af serum der indeholder en bestemt type af skadelige stoffer som hedder Prostaglandin eller bimatropost.

Et rygte eller faktabaseret viden?

Der er naturligvis ingen der ønsker at påføre skade på sit ufødte barn, og det er naturligt at undersøge hvad der er rygter, og hvilke produkter det rent faktisk betaler sig at være påpasselig med, når man er gravid og ammer. 

Mange madvarer, produkter og vaner er pludselig off-limits når du venter dig.

Nogle forbud er ud fra et forsigtighedsprincip, nogle udspringer af en kulturel holdning eller mening, og så er der dem, der frarådes ud fra forskningsbaseret viden. 

Vippeserum indeholdende disse hormonlignende stoffer falder i den sidste kategori. 

Vi vil her besvare alle dine spørgsmål om hvorfor graviditet, amning og vippeserum ikke går hånd i hånd.

Er det farligt at bruge vippeserum som gravid?

Lad os allerførst snakke om vippeserum generelt. 

Man ved i dag at der er stoffer og kemikalier, som er skadelige for levende organismer i større eller mindre grad. Da man naturligvis ikke ønsker at udsætte en vordende mor, eller spædbarn for potentielle skadelige stoffer, tester man ikke produkter på gravide og ammende. Ud fra et forsigtighedsprincip vælger man at fraråde gravide og ammende at bruge bestemt produkter, selvom det ikke er bevist skadeligt for netop ufødte børn og spædbørn. 

Lige med vippeserum er det en lidt anden historie, da det indeholder et lægemiddel som har en bevist virkning på kroppen, og potentielt er skadeligt for dig, og det liv du bærer på.

Hvilken ingrediens i vippeserum er farligt?

Vippeserum er lidt af et mirakelmiddel. Ved at påføre serummet på dine vipper opnår du en synlig effekt. Vipperne bliver fyldige og lange. Men hvad er det så i dette serum, der skaber denne effekt, og som samtidig er så omdiskuteret? 

Svaret er; Prostaglandin. Prostaglandiner er signalstoffer der minder om hormoner og som har stor effekt på kroppen. Det er et såkaldt væksthormon.

Hvordan de påvirker kroppen i kosmetik, er lidt mere uklart, og er grunden til den årelange debat, og advarsler om brugen af skønhedsprodukter indeholdende prostaglandin.

Hvad gør Prostaglandin i vippeserum?

Stoffet findes først og fremmest i vippeserum fordi det gennem forskning har vist sig at det stimulerer væksten i hårsækkene og får dine vipper til at gro. 

Man har længe benyttet Bimatoprost til at behandle grøn stær – en hyppig øjenlidelse. 

En rapporteret virkning er øget hårvækst i øjenregionen – hårsækkene blev aktive og vipperne blev tydeligt længere. Rent lækkeri for skønhedsindustrien, som forståeligt nok har kastet sig ud i at producere produkter til kvinder, der længes efter lange og fyldige øjenvipper og bryn.

Hvad bruges prostaglandin ellers til?

Prostaglandin benyttes i lægemidler for at fremprovokere medicinsk abort – Ja, du læste rigtigt. Stoffet udvider kroppens blodkar, og igangsætter kontraktion i kvindens livmoder, der medfører at graviditeten kan tabes. Derudover kan det medføre en række forskellige bivirkninger såsom; Irritation i øjenomgivelserne, generel hævelse i øjenområdet, samt permanente forandringer i øjets pigmentering.

Øjenvippeserum og lovgivning – hvorfor er det ikke bare forbudt?

Man kan spørge sig selv, hvorfor prostaglandin ikke blot forbydes i serum til vipperne hvis det er så farligt? Svaret er at, når det drejer sig om deciderede lægemidler skal de undersøges og godkendes af myndighederne før de sendes på markedet, men det gælder ikke for kosmetik. Lovgivningsmæssigt lyder det at forskellen mellem lægemidler og kosmetik, ligger i at kosmetik ikke ændrer på kroppens fysiologi. Og her kommer hele problematikken angående serum til dine vipper. Er det et lægemiddel der skaber øget hårvækst til de hårdt ramte, eller er det et simpelt skønhedsprodukt på linje med så mange andre?

Hvorfor må man ikke bruge vippeserum når man er gravid?

Når du bærer på en graviditet, er du direkte forbundet med dit barn, som får del i alt hvad du omgiver dig med. Alt optages indirekte gennem moderkagen og påvirker fosteret. Langt de fleste vippeserum indeholder prostaglandin-lignende stoffer, som har mange skadelige bivirkninger. Du bør absolut holde dig fra at anvende produktet mens du er gravid, da forskning viser, at det kan påvirke dit ufødte barn.

Må jeg bruge vippeserum når jeg ammer mit barn?

Ved amning skal du faktisk være endnu mere nænsom med hvad du fylder i dig, end da du var gravid. Hvad du indtager og påfører kroppen, optages i modermælken og direkte ned i maven på dit lille barn. Det er sådan at din modermælk tager smag af hvad du spiser og drikker, og derfor også indeholder en rest af de produkter du bruger i hverdagen. 

Det frarådes på det kraftigste at bruge serum ved amning, hvis det indeholder prostaglandin eller prostaglandin lignende stoffer.

Findes der vippeserum, der ikke er farlige for gravide og ammende?

Som først nævnt findes der nu øjenvippeserum på markedet, som ikke indeholder prostaglandin og prostaglandin lignende stoffer, og altså er regnet sikre for både gravide og ammende. Det behøver altså ikke at være helt slut med lange vipper, fugtede øjenområder og fyldigere bryn, men det er op til dig at tjekke indholdslisten på dine produkter. Prostaglandin kan skjule sig under andre fortegnelser.

Tjek ingredienslisten

Når du er gravid eller ammende, og ikke vil undvære kosmetiske produkter og makeup, er det bedste du kan gøre at tjekke indholdsfortegnelsen for skadelige stoffer. I Danmark er producenten påbudt, at påføre produkter en fyldestgørende ingrediensliste. Leder du efter et passende vippeserum, der ikke kan påvirke din graviditet eller amning, skal du være særlig opmærksom på produkter der indeholder følgende:

  • Bimatoprost (Vil ofte ses i vippeserum)
  • Isopropyl cloprostenate
  • Ethylprostenolamid (i forskellige variationer)

Disse er variationer af prostaglandin.

Rådfør dig i øvrigt altid med egen læge hvis du er tvivl.

Hvordan kan jeg naturligt pleje mit udseende under min graviditet?

Der findes flere måder at opnå et friskt udseende på under din graviditet og mens du er ammende.

  • Husk at drikke masser af vand så din hud holdes hydreret.
  • Spis sundt, varieret og nærende. 
  • Påfør økologiske, uparfumerede olier med nærende ingredienser på huden. 

Hvis du ikke vil undvære makeup så er det muligt at finde en eyeliner eller vippeserum, fri for skadelige kemikalier, og som ikke kompromitterer din graviditet.